Simon Community

Status:       Detail Design

Location:  Camden, London

Client:       The Simon Community

Team:         Development Managers – Stanhope

                   Planning Consultant – DP9

                   Quantity Surveyor - Aecom

                   Structural Engineers – Davies Maguire

                   Service Engineers - Sweco

                   Project Managers - ScottWhitbyStudio


As Architects and Project Managers we have worked closely with the design team in upgrading and re-configuring a building belonging to this leading  London-based homeless charity. The Simon Community was the preferred charity of Bloomberg, which has enabled them to consider their aspirations for the building and how it could better meet their very particular needs whilst maintaining the ethos of the existing community. 

In order to fully understand the needs of both the charity and current residents of the house, we carried out extensive research including helping out on soup runs and volunteering in their kitchens. The proposed redevelopment plan significantly improves all areas of the house and creates a double height social hub for eating, community meetings and food preparation, lit by an angled feature roof light. The proposal also enhances the private quarters so that formerly homeless residents could feel a sense of ownership of the space. 

Through close communication with residents, volunteers and the resident psychotherapist at The Simon Community, we conceived a thoughtful and cost-effective scheme to meet the diverse needs of all the users of this amazing charity.