Guggenheim Helsinki

+ Project Description

Our competition entry for the new Guggenheim Helsinki focused on breaking the strict linear nature of Helsinki’s skyline with a series of new cultural spires rising out of a folded timber canopy with cut outs.

Acknowledging Finland’s reputation as one of the most technologically advanced countries on the planet, we created designs for the museum that paid tribute to this status but also reflected Finland’s rich written and artistic culture.

The proposals cap one of Helsinki’s main streets with a jutting canopy held aloft by a forest of columns. The visitor enters the museum through a long, light filled hall that features a grand central staircase as a focal point, leading to the exhibition and gallery spaces. Throughout, the building features controlled views of Helsinki’s existing cultural spaces and institutions.

Status: Competition Entry

Location: Helsinki

Client: Guggenheim Helsinki

Team: Ramboll