Simon Community

+ Project Description

We have worked closely with the design team in upgrading and reconfiguring a building on Malden Road belonging to London-based homeless charity The Simon Community. The brief was to better meet the very particular needs of the charity whilst maintaining the ethos of the existing community.

In order to fully understand the needs of both the charity and current residents of the house, we carried out extensive research including helping out on soup runs and volunteering in their kitchens. The proposed redevelopment plan significantly improves all areas of the house and creates a double height social hub for eating, community meetings and food preparation, lit by an angled feature roof light. The proposal also enhances the private quarters so that formerly homeless residents could feel a sense of ownership of the space.

Through close communication with residents, volunteers and the resident psychotherapist at The Simon Community, we conceived a thoughtful and cost-effective scheme to meet the diverse needs of all the users of this amazing charity.

Status: Detail Design

Location: Camden, London

Client: The Simon Community

Team: Planning Consultant – DP9

Structures – Davies Maguire

MEPH - Sweco

QS/ Project Manager - Aecom