Jubilee Pool, Penzance

Status:      On Site

Location:   Penzance, Cornwall

Client:       Jubilee Pool Penzance Ltd

Team:        Quantity Surveyor – PT Projects

 
ScottWhitbyStudio was initially appointed by the Jubilee Pool, Penzance to review options for improving the facilities of this historic Grade 2 listed public sea bathing pool. We explored various ways that the pool and its facilities would be able to operate as a year round visitor attraction. Our proposals which are currently on site provide a new year-round cafe/restaurant alongside a suite of community and therapy spaces that will tie in with the pool's plans to use geothermal energy to create a warm thermal bathing facility/spa.These proposals will contribute to the regeneration of Penzance and will provide tangible benefits for both the local community and visitors to the town.

The triangular site is framed by a series of art-deco buildings which will be infilled between with new high-performance glazed extensions. Bi-fold doors will allow these enlarged buildings to open up to the public promenade, allowing them to be used for a variety of community events and activities. A stunning ‘sculpted’ roof will unite the structures with a gently undulating form facing the street and a simple projecting roof facing the pool side.

Phase 1, the community spaces, completed on site in Autumn 2019, with Phase 2 finishing later in the year. The geothermal drilling was financed by the European Regional Development Fund whilst the new building works have been crowd funded by the very active local community and other supporters. (www.jubileepool.co.uk)

Development