Guggenheim Helsinki

+ Project Description

Our competition entry for the new Guggenheim Helsinki focused on breaking the strict linear nature of Helsinki’s skyline with a series of new cultural spires rising out of a folded timber canopy with cut outs.

Our designs acknowledged Finland’s reputation as one of the world's most technologically advanced countries, but also reflected its rich written and artistic culture.

The proposals cap one of Helsinki’s main streets with a jutting canopy held aloft by a forest of columns. The visitor enters the museum through a long, light filled hall that features a grand central staircase as a focal point, leading to the exhibition and gallery spaces. Throughout the proposal, controlled views are exploited of Helsinki’s existing cultural spaces and institutions.

Status: Competition Entry

Location: Helsinki

Client: Guggenheim Helsinki

Team: Ramboll